wtorek, 12 lipca 2011

Muffinki z czekoladą - przepis na dobry początek



Muffinki z czekoladą

Czas: 35 minut

Ilość porcji: 12 sztuk muffinek


Składniki na 12 sztuk (śr 5 cm):
 
· 2 szklanki mąki

· 2/3 szklanki cukru

· 2 łyżeczki proszku do pieczenia

· 1 szklanka mleka

· 100 g masła (do roztopienia)

· 1 jajko

· czekolada (najlepiej trochę białej i mlecznej)

Przygotowuję wszystkie składniki. Masło (lub margarynę) rozpuszczam w rondelku i odstawiam by lekko przestygła. (LEPSZE Z MASŁEM!)

W jednej misce łączę składniki suche (mąka, proszek, cukier) w drugiej mokre (jajko, rozpuszczone masło, mleko). Następnie przesypuję suche do mokrych i mieszam. Nie musi być dokładnie, w muffinkach grudki są wskazane.

Czekoladę kroję na drobniejsze kawałki, mi wychodzi, że każdą kostkę na 4. I dodaję do ciasta, mieszam lekko.

Wlewam ciasto do papilotek, którymi wyłożyłam formę muffinkową. Wlewam do wysokości 2/3. Wstawiam do piecyka na 20 minut na 200 C.


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz