Muffinki z czekoladą
Czas: 35 minut
Ilość porcji: 12 sztuk muffinek
Składniki na 12 sztuk (śr 5 cm):
· 2 szklanki mąki
· 2/3 szklanki cukru
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1 szklanka mleka
· 100 g masła (do roztopienia)
· 1 jajko
· czekolada (najlepiej trochę białej i mlecznej)
Przygotowuję wszystkie składniki. Masło (lub margarynę) rozpuszczam w rondelku i odstawiam by lekko przestygła. (LEPSZE Z MASŁEM!)
W jednej misce łączę składniki suche (mąka, proszek, cukier) w drugiej mokre (jajko, rozpuszczone masło, mleko). Następnie przesypuję suche do mokrych i mieszam. Nie musi być dokładnie, w muffinkach grudki są wskazane.
Czekoladę kroję na drobniejsze kawałki, mi wychodzi, że każdą kostkę na 4. I dodaję do ciasta, mieszam lekko.
Wlewam ciasto do papilotek, którymi wyłożyłam formę muffinkową. Wlewam do wysokości 2/3. Wstawiam do piecyka na 20 minut na 200 C.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz