środa, 6 lipca 2011

Ze starego zeszytu: 6. Quiche - placek z kruchego ciasta

Składniki:- kruche ciasto
- 1 cebula
- 10-20 pieczarek
- 3-4 łyzki masła
- 4 jaja
- 3/4 szklanki śmietany
- 3/4 szklanki mleka
- 10 dag ostrego sera
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Upiec ciasto z dodatkiem soli. Wyłożyć ciastem tortownicę, nakłuć i piec ok. 20 minut.
Masło roztopić na patelni, włożyć cebulę, pieczarki, usmażyć. Jaja roztrzepać i wymieszać wszystkie składniki. Wlać na ciasto w tortownicy i piec 30-40 minut.

Smacznego!

Quiche – (kuchnia francuska - rodzaj tarty) wypiekany placek z kruchego ciasta i warzywnego nadzienia zalanego masą jajeczno-śmietanową. Nadzienie może zawierać oprócz warzyw różne gatunki mięsa, sera oraz zioła i przyprawy. Najbardziej znana odmiana: quiche lorraine (placek lotaryński) zapiekany z boczkiem, szynką, tartym serem i sosem bolognese.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz