wtorek, 12 lipca 2011

Ze starego zeszytu: 11. Sos do spaghetti (Krzysztof Ch.)

Składniki:
- 1,0 kg dojrzałych pomidorów
- 0,5 kg wędzonego boczku
- 4 duże cebule
- 1 główka czosnku
- 1 mała ostra papryka lub pieprz turecki
- sól, pieprz
Pomidory poddusić z odrobiną wody i przetrzeć przez sito.
Drobno pokrojony boczek zesmażyć na skwarki, dodać drobno pokrojoną cebulę i zesmażyć na złoty kolor.
Dodajemy to do przetartych pomidorów wraz z papryką i czosnkiem (zmiażdżonym lub bardzo drobno posiekanym). Gotujemy ok.30 minut do konsystencji śmietany.

Przed gotowaniem makaronu na spaghetti do wody dodajemy łyżkę oleju (żeby się nie lepił). Makaronu nie hartujemy !

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz