Składniki:
- 40 dag wieprzowiny (łopatka lub od szynki)
- 5 łyżek sosu sojowego (lub maggi 1:1 z wodą)
- 1 kompot ananasowy (mały słoik)
- 3 marchewki
- 2 pory
- 1/2 selera
- 8 pieczarek
- 1/2 kostki bulionu
- 2 jajka
- 4 łyżki oliwy
- 3 łyżki octu 3% (najlepiej winny lub jabłkowy)
- 2 łyżki cukru
Mięso (najlepiej zmrożone) kroimy w słupki i moczymy w sosie sojowym do 2 godzin. Smażymy 2-3 minuty na oleju. Odsączamy na sitku lub papierze. Na tym samym tłuszczu obsmażamy ananasa do zrumienienia i razem z mięsem układamy w rondlu. Następnie zrumieniamy na patelni 2 łyżki cukru - gdy zbrązowieje dolewamy wrzątku, aby powstał karmel. Na pustą patelnię wykładamy: marchewkę pokrojoną w plasterki, pory - w wąskie paski, seler - w słupki, pieczarki w plasterki. Dodajemy karmel, ocet, kostkę rosołową rozpuszczoną w kompocie ananasowym i dusimy 2-4 minut.
Następnie przekładamy wszystko do rondla z mięsem i ananasem. Podgrzewając dodajemy rozbite jajka szybko mieszając, aby nie dopuścić do ścięcia się żóltek.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz